Urmărește-ne

FB

Un copil și un soare roșu călătoresc prin universuri

Un câine stă singur în mijlocul scenei și latră de parcă e sfârșitul lumii și el a rămas singurul supraviețuitor al unui univers din care toți ceilalți au dispărut. E un amestec de neputință și durere în acest strigăt. Nu e agresiv, e speriat și transmite suferință.

Așa se deschide spectacolul „Rabbit Hole” de David Lindsay-Abaire, în regia lui Vlad Cristache, la Teatrul „Regina Maria” din Oradea. Un câine latră cu disperare și în acele câteva secunde setează coordonatele unei tragedii. De altfel asta a și urmărit regizorul atunci când a ales să o aducă pe scenă pe Rara, în rolul lui Tazz, câinele băiețelului Danny, care între timp nu mai este… A urmărit să te facă să plonjezi direct în inima anxietății.

O piesă care i-a adus lui David Lindsay-Abaire Premiul Pulitzer pentru Dramă, în 2007, și care, câțiva ani mai târziu, a cunoscut și o ecranizare celebră, „Rabbit Hole” spune povestea unei familii care și-a pierdut copilul. „Scrieți despre ceea ce vă îngrozește cel mai tare pe lume” este unul dintre sfaturile pe care dramaturgul spune că le-a primit în școală și exact asta face în acest text. Scrie despre una dintre fricile cele mai mari ale ființei umane: frica de pierdere și, mai ales, frica de a nu-ți pierde copilul. Familia în jurul căreia se construiește povestea pe care Vlad Cristache o aduce pe scena de la Oradea este o familie care a experimentat această pierdere. Un copil de 4 ani moare într-un accident stupid. Pentru care nimeni nu e vinovat. Aleargă după câinele lui, iar câinele se întoarce singur. Și știe și simte că, într-un anume fel, universul s-a sfârșit. Câinele Tazz este primul care experimentează și exprima trauma. Direct și visceral. Dar ce urmează după sfârșitul lumii?

Cam asta e întrebarea la care își propune să răspundă spectacolul lui Vlad Cristache și o face simplu și în mai multe feluri. Pentru a construi universul din care Danny a dispărut lăsând în urmă traumă și gol, regizorul, împreună cu scenografa Andreea Tecla, joacă de data asta un joc al simplității. Un spațiu care îmbină metafora vizuală și concretețea detaliului reușește să contureze un desen fin al pustiului pe care îl trăiește pe rând fiecare dintre cei implicați. Un desen de copil pe un panou alb, uriaș, un soare roșu și-un copil vesel par să călătorească singuri prin multiversuri. Aici, în universul nostru, e doliu și un castel gonflabil se dezumflă și încape într-o cutie de carton. Și în urmă rămâne un spațiu gol. Foarte stilizat la nivel vizual, spectacolul nu seamănă cu altele ale lui Vlad Cristache, de data asta regia părând să mizeze exact pe această simplitate care construiește în spate straturi de sensuri. Suprapunere de metafore vizuale, de la petrecerea cu coifuri și baloane negre, plantate în pământ, pe care le va sparge pe rând Howie, tatăl lui Danny, până la castelul colorat, dar trist și lipsit de viață și la soarele schițat stângaci de o mână de copil și care rămâne să lumineze o lume ce mustește de urmele unui copil care s-a strecurat într-o altă galaxie, lăsând în urmă o absență aproape palpabilă, opțiunea pentru minimalism este absolut justificată în contextul creat pe scenă.

Și aș spune că spectacolul lui Vlad Cristache nu e atât de mult despre doliu și despre examinarea durerii, deși e și despre asta. Desigur, Alina Leonte în rolul lui Becca, mama lui Danny, și Răzvan Vicoveanu, în rolul tatălui, Howie, experimentează împreună diverse etape, de la respingere la furie, la îndepărtare, la criza de cuplu. Și amândoi o fac cu sensibilitate și cu un fel inteligent de a-și camufla sau a-și explora sentimentele și furiile și neputințele. Se simte o căutare permanentă în interpretarea lor. Iar în rolul Nat, mama lui Becca, o ființă care ea însăși a experimentat pierderea, Gabriela Codrea creează, cu un amestec de finețe și delicatețe și tristețe conținută, o femeie care a ajuns în acel punct în care a asimilat durerea și a transformat-o într-o formă de seninătate.

O explozie de energie și contrapunctul necesar este interpretarea Giorgianei Coman în rolul Izzy, sora mai mică a lui Becca, fata rebelă și veselă care acum este însărcinată. Iar Tudor Manea în Jason, autorul accidentului care l-a trimis pe Danny într-un alt univers, vine cu un amestec de stranietate și poezie absolut necesare pentru a deschide corect perspectiva multiversurilor… Pentru că, în esență, așa cum spuneam, spectacolul lui Vlad Cristache nu e în primul rând o explorare psihologică a durerii și a doliului. E mai degrabă o explorare viscerală și ușor extrasenzorială, iar primul indiciu este chiar prezența câinelui în scenă, un câine care experimentează moartea celui mai bun prieten al lui și care de câte ori îl vede pe Jason va avea aceeași reacție.

Vlad Cristache, instinctiv, nu alege neapărat să defragmenteze durerea și să îi cerceteze infinitele fațete din perspectiva psihologului. Spectacolul lui mizează mai degrabă pe ideea de joc al universurilor. Nu apasă pedala unui tip de emoție sau sentimentalism care ar fi putut stârni lacrimi în sală, ci, imperceptibil, mută acul busolei într-o zonă care lui însuși pare să-i fie mai confortabilă: aceea în care explorează călătoria prin alte universuri, ca un joc posibil și tentant, iar doliul și momentele prin care cei rămași în urmă sunt nevoiți să treacă sunt, în esență, gări în care se opresc pe rând, fiecare, în această călătorie printr-o „gaură de iepure”.

Teatrul „Regina Maria” din Oradea

„Rabbit Hole” de David Lindsay-Abaire

Regia artistică: Vlad Cristache

Scenografia: Andreea Tecla

Distribuția:

Becca – Alina Leonte

Howie – Răzvan Vicoveanu

Izzy – Giorgiana Coman

Nat – Gabriela Codrea

Jason – Tudor Manea

Taz – Rara*

*Dresor: Alexandru Bondar

Foto: Teatrul „Regina Maria”

Este critic de teatru, câştigătoare a premiului UNITER pentru critică teatrală pe anul 2011. A lucrat ca jurnalist cultural la diverse publicații (Ziua, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Adevărul) este redactor la Ziarul Metropolis, a fondat și a fost redactor-șef al revistei Yorick și redactor-şef al revistei Amfiteatru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TOP

Text demo reclama

r