Urmărește-ne

FB

„Burnout” sau „viața e în altă parte”

Trăim pe repede înainte. Mâncăm în viteză, lucrăm în viteză, iubim în viteză, comunicăm în viteză, ne bucurăm în viteză, suferim în viteză, visăm în viteză. Alergăm, alergăm, alergăm, ne bucurăm că am mai bifat un punct pe agendă, că suntem eficienți, puternici, implicați. Fiecare zi e o luptă și seara ne simțim secați, sleiți, goliți. Avem relaxarea trecută în program, o bifăm și pe ea în agendă. Suntem cei mai eficienți indivizi din istoria omenirii. Și cei mai nefericiți…

Spectacolul coregrafic „Burnout”, o creație a lui Arcadie Rusu cu studenții de la Anul 2 Master actorie UNATC, exact asta își propune să surprindă. Ritmul. Ritmul aberant în care ne trăim viețile. La limita cu epuizarea în permanență. Preluat începând din această toamnă de Teatrul Bulandra, spectacolul este un produs artistic de calitate, un spectacol de ținută internațională, cu un limbaj gestual inteligent și modern, cu un mesaj inteligent conținut, cu un nivel al emoției bine gestionat, iar integrarea lui în repertoriul Teatrului Bulandra e un semnal pozitiv în contextul în care e evident că teatrele au nevoie de un refresh, iar tinerii, de locuri în care să se exprime.

„Burnout” se dorește un spectacol coregrafic, în chip de corp uman. În esență, „Burnout” e o stare. Fără să pună în discuție la modul propriu, concret, afecțiunea pe care titlul o denumește, spectacolul transmite emoție. Te poartă într-o lume din care ești parte și în același timp o privești distanțat, observi robotizarea pe care o ascunde așa-numita eficientizare și trăiești ritmul absurd, schematizarea, depersonalizarea, anonimizarea. Le trăiești concentrat, esențializat, ești în mijlocul lor. Ești înăuntru și în afară în același timp, ești om al timpului tău și trăiești pe viu absurdul ritmului care te devorează și pe care-l lași să te devoreze.

Burnout-ul este o afecțiune complexă asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung.  Etapele prin care trece o persoană pană ajunge la epuizare sunt: nevoia puternică de afirmare, neglijarea nevoilor personale, apariția situațiilor conflictuale fie acasă, fie la birou, negarea problemelor, izolarea de familie și de grupul social, schimbarea comportamentului, autodevalorizarea, sentimentul de gol interior, stări depresive, colaps fizic și emoțional. Așa sună o parte din prezentarea spectacolului „Burnout”, care continuă în ideea că artiștii care l-au creat și-au propus să surprindă o iluzie, iluzia unui ideal trecător, a unei fericiri de consum și speranța că totul va fi bine.

Sub îndrumarea lui Arcadie Rusu, studenții masteranzi transmit mai mult decât iluzia unui ideal trecător. Construiesc un uriaș organism, care se sparge în bucăți și se recompune, care e viu, care pulsează de viață, de pasiune, de prea mult, care închide energie cât pentru un univers și o aruncă înapoi în univers după ce consumă, după ce înghite părți uriașe, pentru a se integra apoi într-o lume al cărei ritm devine devorator.

Scenele sunt frumoase la nivel vizual, artiștii se mișcă bine, sunt plini de pasiune, de nevoia de a exprima, de a transmite. De la rutina biroului trăită în costume gri și gesturi standard, la party în noapte, cu artificii și confetti, totul are ceva de plastic. O lume de plastic, artificială, în care se trăiește până la epuizare, Pâna la „burnout” și dincolo de el… Iar partea frumoasă la spectacolul lui Arcadie Rusu e că emoția pe care o creează lasă să se întrevadă ceea ce e dincolo de burnout. Și cumva, pe căi invizibile, lasă loc de speranță și trage un mic semnal acolo în zona din creierul nostru unde se formează emoția, și anume că drumul pe care merge e greșit. Că „viața e în altă parte”.

Teatrul Bulandra

„Burnout” de Arcadie Rusu

Spectacol Coregrafic cu Anul 2 Master Actorie UNATC

Asistent: Alexandra Zavelea

Muzica: Alexandru Suciu

Costume: Roxana Burlaca

Light design: Nicoleta Ivan

Cu: Bianca Andrieș, Ioana Brumar, Armand Crișan, Aurelian Culea, Diana Dănilă, Francesca Fulop, Alexandru Horghidan, Gabriel Hrițcu, Andrei Nicolae Ionescu, Sabina Lazăr, Andrei Mărcuță, Rudy Alexandra Nica, Cătălina Nițu, Laura Oana, Iosif Paștina, Ioana Tănasă, Alexandru Tudor

Este critic de teatru, câştigătoare a premiului UNITER pentru critică teatrală pe anul 2011. A lucrat ca jurnalist cultural la diverse publicații (Ziua, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Adevărul) este redactor la Ziarul Metropolis, a fondat și a fost redactor-șef al revistei Yorick și redactor-şef al revistei Amfiteatru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

TOP

Text demo reclama

r